Ελαίς - Ελαιουργική

Απο τον Ελαιωνα στο τραπεζι μας
Ελαις - Συγχρονες Εγκαταστασεις - Ν. Φαληρο (Πειραιως)
Απο τον Ελαιωνα στο τραπεζι μας - Τα παντα για το λαδι
Τις πρώτες ημέρες του 1920, έξι επιχειρηματίες της εποχής, εκ των οποίων οι δύο επαγγέλλονταν βιομήχανοι, ο ένας ήταν φαρμακοποιός και οι δύο μηχανικοί, οι (Μελέτιος Δ. Γκιόκας, Χαράλαμπος Δ. Μαυρειδόπουλος, Κωνσταντίνος Γ. Ευγενειάδης, Αριστοτέλης Μακρής, Πολύδωρος Χ. Γεωργόπουλος, Σταύρος Π. Σταυρής), συνέστησαν την Ετερόρρυθμο Εταιρεία "Αριστοτέλης Μακρής και Σία ­ Ελληνική Βιομηχανική Εταιρεία Ελαιουργικών Επιχειρήσεων" —έχοντας διακριτικό τίτλο την επωνυμία Ελαΐς.

Ετσι άρχισε τη σταδιοδρομία της στην ελληνική αγορά η μεγαλύτερη σήμερα ελαιουργική επιχείρηση της χώρας, αφού εν τω μεταξύ έζησε ως τώρα μια «πολυκύμαντη ζωή» και άλλαξε χέρια: Το 1932 η Τράπεζα Χίου έγινε ο δεύτερος μεγαλομέτοχος. To 1962 υπογράφεται η σύμβαση με τη UNILEVER και την ΕΛΑΪΣ που αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο με έκδοση 10.800 νέων μετοχών, πακέτο που έλαβε η UNILEVER έναντι αποστολής 825.000 δολαρίων Η.Π.Α. στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παρέδωσε στην εταιρεία επιταγή ύψους 25.380.000 δρχ. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1982, η πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου πέρασε εξ ολοκλήρου, στον έλεγχο της πολυεθνικής Unilever.

Η Ιστορία της Εταιρείας

Η Μικρασιατική καταστροφή, η οικονομική κρίση 1931-32 αλλά και η Κατοχή υπήρξαν αποφασιστικοί παράγοντες στην εξέλιξη της ελαιουργικής βιομηχανίας "Ελαΐς". Μετά το 1945 η κατάσταση αλλάζει άρδην. Επουλώνονται τα τραύματα της Κατοχής και η πορεία της εταιρείας είναι σταθερά ανοδική.

Ωσπου το 1962 τη "βρίσκει" η Ολλανδική Unilever και ο δεσμός των δύο ολοκληρώνεται ύστερα από 20 χρόνια. Τέλος, λίγο προτού εκπνεύσει ο 20ός αιώνας, η Ελαΐς κατακτά τη δεύτερη θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιότητας! Το 2007 η εταιρεία αποσύρεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και εξαγοράζεται εξ ολοκλήρου από την έως τότε μεγαλομέτοχο (40%), Unilever. Περισσότερα

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Πειραιώς, ο περαστικός θα δει τον τοίχο του εργοστασίου με Graffiti - Art-Work. Αυτό γιατί στο βαθμό που η εταιρεία θέλησε να συμβάλλει στη πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, επέλεξε τη διακόσμηση του τοίχου του προαυλίου με σκηνές από την Ελληνική Μυθολογία που αναφέρονται στην ελιά και το παράγωγο της το λάδι. Μια βόλτα ως εκεί αποδεικνύει τη ποιότητα του εγχειρήματος!

Βίλα Κεραμεικός

Στις ίδιες εγκαταστάσεις σε ένα παλιό εργαστήριο αγγειοπλαστικής (Κεραμεικός - 1922) αγορασμένο από τους πρώτους ιδιοκτήτες, λειτουργεί σαν Μουσείο το νυν εκθεσιακό κέντρο "ΕΛΑΙΣ", με δυνατότητα επίσκεψης κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Στο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής διόροφο οίκημα πρώην γραφείο της διοίκησης, με τα αψιδωτά τεχνικής βιτρό παράθυρα και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, προσφέρονται διάφορα ελληνικής γευσιγνωσίας εδέσματα, κυρίως όμως δοκιμάζονται και όλα τα λάδια παραγωγής του εργοστασίου: Ελαιόλαδο, Ηλιέλαιο, Αραβοσιτέλαιο με κορυφαίο το Αγουρέλαιο Ελαίς.
Βίλα Κεραμεικός - Ξυλόγλυπτο Ταβάνι
Βίλα Κεραμεικός - Παράθυρο με αψίδα Vitraux
Εικόνες από το Μουσείο: Αρχική πηγή
Eλαϊς - Λεωφ. Αθηνών - Πειραιώς 74 Νέο Φάληρο Πειραιάς (τηλ. 2104896001~30)

Δημοφιλείς αναρτήσεις