Σοκολατοποιία Παυλίδη

Οι Γλυκισματοποιοί των Χαυτείων

Εργοστάσιο ΙΟΝ - Αρχές 20ου Αιώνα

Οδός Πειραίως - Σοκολατοποιία Παυλίδη (...) Στην Αθήνα των μερικών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων - η υψηλή κοινωνία της οποίας αναζητούσε την ευρωπαϊκή αστικοποίηση της, η οικογένεια Παυλίδη με το «Γλυκισματοποιείον» της ­- κτηματίες της εποχής αρχικά και με επαναστατικό παρελθόν κατόρθωσε μέσα σε λίγες δεκαετίες να γίνει σημείο αναφοράς ακόμη και των ξένων εκλεκτών προσκεκλημένων.

Μαύρη σοκολάτα ΙΟΝ - Παυλίδη
Παυλίδης από το 1841 - Άρωμα Ελλάδας Οδός Πειραιώς - Εργοστάσιο ΙΟΝ

Ο Σπύρος Παυλίδης, ο ιδρυτής της μετέπειτα «γλυκιάς» βιομηχανίας, από το 1841 ως και το 1852, από τότε δηλαδή που δημιούργησε το γνωστό κατάστημα ως και τη χρονιά που η πρώτη «τσοκολάτα» δικής του παραγωγής έκανε την εμφάνισή της, δεν έχει κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που να προδιαγράφουν την κατοπινή εντυπωσιακή εξέλιξή του.

Τα πράγματα μάλιστα είναι πολύ πιο απλά από ό,τι μπορεί να φαντάζουν περίπου 160 χρόνια αργότερα. Το 1840, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στην Ευρώπη, έφερε μαζί του «έναν χειροκίνητο μύλο του καφέ και τα εξαρτήματα που απαιτούνταν για να προχωρήσει στην κατασκευή της σοκολάτας» - (Δήμητρα Πικραμένου-Βάρφη «Ο Σπυρίδων Παυλίδης και το Γλυκισματοποιείο του. Τα πρώτα χρόνια της πρώτης ελληνικής βιομηχανίας»).

Ως το περίφημο ταξίδι του είχε ένα δικό του τυπογραφείο στη γωνία των οδών Αιόλου και Βίσσης, στο κέντρο της Αθήνας. Στο ίδιο σημείο «έστησε» το Γλυκισματοποιείο του. Το 1852 οι αθηναίοι καταναλωτές της εποχής είχαν τη μοναδική ως τότε δυνατότητα να δοκιμάσουν ένα άγνωστο «γλύκισμα» που ο παραγωγός του το ονόμαζε «τσοκολάτα».

Ο ίδιος γράφει το 1976: «Τρεις δεκάδες ετών παρήλθον από της ιδρύσεως του Καταστήματός μου. Εις αυτό δε το εκτεταμένον χρονικόν διάστημα, κατά πρώτον ηκολούθησα εις τας εργασίας το επιτόπιον τότε, όλως ατελές, σύστημα. Μετά δε ταύτα πολλά εκοπίασα και πολλά εδαπάνησα εις την τελειοποίησιν της τέχνης. Πρώτος εκ των τεχνιτών του Καταστήματός μου όστις μετέβη χάριν της τέχνης εις Παρισίους ήτο ο κ. Γ. Νικήτας, όστις επανελθών εδίδαξε και άλλους τεχνίτας του Καταστήματός μου, και εκ τούτων τινές πάλιν μετά πάσης προθυμίας ηκολούθησαν την αυτήν οδόν και διά τον αυτόν σκοπόν, ήτοι χάριν τελειοποιήσεως της τέχνης».

Ωσαύτως και ο Βριλάτος, δι’ ιδιαιτέρας συγγραφής αυτού, αναβιβάζει την Τσοκολάταν υπεράνω όλων των προϊόντων και πάσης άλλης τροφής δωρηθείσης παρά του Δημιουργού διά τον άνθρωπον έγραφε το 1876, μεταξύ των άλλων, ο Σπυρίδων Α. Παυλίδης, το όνομα του οποίου είναι ταυτόσημο με την ελληνική ιστορία της σοκολάτας, στον πρώτο τυπωμένο τιμοκατάλογο του «Γλυκισματοποιείου Σ. Παυλίδου και Συν» (ΕΛΙΑ, 1991)
👉 Σήμερα η εταιρεία έχει περάσει στον διεθνή όμιλο Kraft
👉 [πλήρες Άρθρο]

Το ΒΗΜΑ onLine - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ