Οικία Κατακουζηνού: Ένα σπίτι Μουσείο στην καρδιά της Αθήνας

O Valis mou
Οι Κατακουζηνοί και η γενιά του 30 —Η ζωή του Άγγελου Κατακουζηνού
Ο Άγγελος Κατακουζηνός γεννήθηκε στη Λέσβο το 1904, ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί στο οποίο επέστρεφε σαν παιδί για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Το υπόλοιπο χρόνο ζούσε με την οικογένειά του στη Σμύρνη στα παράλια της Μικράς Ασίας. Αποφοίτησε με έπαινο από την περίφημη Ευαγγελική Σχολή στην ηλικία των 16 ετών και επισκέφτηκε για ένα ακόμα καλοκαίρι το αγαπημένο του νησί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σε ένα μοναστήρι της Λέσβου, (Μοναστήρι της Περιβολής) θέλοντας να θαυμάσει από κοντά μία εικόνα που αναπαριστούσε την Παναγιά τη Γοργόνα βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σκηνή που του άλλαξε τη ζωή: Είδε ένα αλυσοδεμένο κορίτσι να εκλιπαρεί για βοήθεια υποφέροντας από κάποια ψυχική διαταραχή χωρίς κανείς να μπορεί να το βοηθήσει. Το γεγονός αυτό στήθηκε η αφορμή για να σπουδάσει την ψυχιατρική επιστήμη και να αφιερωθεί σε όλη του τη ζωή στην ανακούφιση της ανθρώπινης ψυχής. (...)

Μουσείο Κατακουζηνού, Αμαλίας 4 Σύνταγμα, 5oς όροφος. τηλ. 210-3222144
Μετά από δέκα χρόνια στο εξωτερικό, αρνήθηκε προτάσεις να εργαστεί στη Γαλλία και τις ΗΠΑ και επέστρεψε στην πατρίδα του. Λίγο αργότερα γνώρισε τη Λητώ Πρωτόπαππα και την παντρεύτηκε το 1934.
Αποδέχθηκε την πρόσκληση να ιδρύσει μία από τις πρώτες ψυχιατρικές κλινικές στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν την ναρκο-αναλυτική (ψυχανάλυση δια της υπνώσεως) μέθοδο και σύντομα απέκτησε διεθνή φήμη και προσέλκυσε πολλούς πελάτες από το Παρίσι και το Λονδίνο στο ιατρείο του στην Αθήνα, όπως τον William Faulkner (από αφιέρωση σε φωτογραφία του τραβηγμένη κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, στον Πειραιά):
"Ευχαριστώ τον Άγγελο Κατακουζηνό - με βοήθησε ως προς τα βασανιστικά ερωτήματα που με απασχολούσαν σ' όλη μου τη ζωή!", τον Albert Camus (κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, προσκεκλημένος ομιλητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο) αλλά και τον Αριστοτέλη Ωνάση!

Υπήρξε ο εμπνευστής και θεμελιωτής του Γαλλικού Ινστιτούτου καθώς και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
περισσότερα
Τελευταία ενημέρωση Άρθρου: Κυκλοφορεί το βιβλίο της Λητώς Κατακουζηνού από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος με τον τίτλο "Άγγελος Κατακουζηνός, Ο Βαλής μου". 💟

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπωνοποιία Αλεπουδέλη

Αρχαίο πετράδι της Αδριατικής

Ζήτημα στυλ