Σαπούνι Αρκάδι

Fragaki soaps Rethymnon
Από το Ρέθυμνο στον Ασπρόπυργο 1946-2021 - Από τον Ταμπακά στο τρίμμα Vegan
Αρκάδι τρίμμα με νερό σε αντλία
Αρκάδι - Διανομή σαπουνιώνΑρκάδι Τρίμμα πράσινου σαπουνιού
Το 1946, ο Γεώργιος Μαλικούτης ιδρύει την σαπωνοποιία με την επωνυμία «Αρκάδι», ονομασία που δόθηκε για να τιμηθεί η ιστορική Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, αλλά και η ομώνυμη επαρχία - ονομαστή για την ελαιοπαραγωγή της.

1946 Η εταιρεία ξεκίνησε φτιάχνοντας, από τα ελαιόλαδα της περιοχής που έμεναν αδιάθετα, λόγω υψηλής οξύτητας λευκό σαπούνι σε μεγάλες άσπρες πλάκες γνωστό ως «Ταμπακάς». Έτσι σε μια εποχή που η παραγωγή αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από πράσινο σαπούνι η σαπωνοποιία Αρκάδι διαφοροποιήθηκε.

1951 Λανσάρεται το Αρκάδι Τρίμμα Πράσινου Σαπουνιού. Από μια ροκάνα στην οποία τριβόταν ο Ταμπακάς, με άπλωμα σε τελάρα για ξήρανση ξεκινά η παραγωγή του Τριμμένου Πράσινου Σαπουνιού. Το Αρκάδι Τρίμμα συσκευάζεται σε πάνινα σακουλάκια και κάνει το πλύσιμο των ρούχων ευκολότερο στα νέα πλυντήρια της εποχής.

Η οικογένεια Μαλικούτη έχει πολύ βαθιές ρίζες στην Κρήτη, οι οποίες φτάνουν μέχρι το 1700. Ο Νικόλαος Μαλικούτης, οπλαρχηγός ανατολικών επαρχιών του Νομού Ρεθύμνης, υπήρξε ιστορική και ηρωική μορφή του νησιού και μνημονεύεται από τον ιστορικό Ψυλλάκη. Η γκραβούρα του εκτίθεται στο ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου και στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών (Παλαιά Βουλή), ενώ σώζεται πολύστιχο κρητικό ποίημα αφιερωμένο στους ηρωισμούς του και στον μαρτυρικό θάνατο του μέσα στην πόλη του Ηρακλείου, και το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμους και πλατείες

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1946 από τον εγγονό του, τον Γεώργιο Μαλικούτη, άνθρωπο οραματιστή και πρωτοπόρο. Ο Γεώργιος Μαλικούτης γεννήθηκε το 1903 στο Ηράκλειο, και έζησε στην Κρήτη μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Άτομο ανήσυχο και δραστήριο, αφού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, μπάρκαρε με ένα καΐκι και βρέθηκε στη Μασσαλία. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, κι έπειτα σπούδασε εμπόριο-οινολογία στην École supérieure de commerce στο Μονπελιέ, δουλεύοντας ταυτόχρονα για να βιοπορίζεται.

🛢 Ταμπακάς= Λευκό Σαπούνι παρασκευασμένο από τα ελαιόλαδα της περιοχής Ρεθύμνου που έμεναν αδιάθετα, λόγω υψηλής οξύτητας, σε μεγάλες άσπρες πλάκες γνωστό ως "Ταμπακάς".

Ο Γεώργιος Μαλικούτης γύρισε στην Ελλάδα το 1928 και υπηρέτησε τη θητεία του στο Ναυτικό. Τότε μάλιστα τον έστειλαν πάλι στην Γαλλία, ως ακόλουθο κάποιου ναυάρχου, προκειμένου να φέρει στην Ελλάδα το «Έλλη», που μόλις τότε είχε αγοραστεί. Αν και του ζητήθηκε από την τότε Ανωτάτη Εμπορική (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο) να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, εκείνος προτίμησε ν’ ακολουθήσει τα δικά του όνειρα, που τον έφεραν πίσω στην Κρήτη.

 (read more)

Tips: Ψεκάστε με διαλυμένες νιφάδες Αρκάδι σε νερό τα φυλλώματα των φυτών σας που είναι άρρωστα και σε λίγο θα τα δείτε να "συνέρχονται". Επίσης, διαλυμένο Αρκάδι σε ξύδι άσπρο και νερό, δίνει καθαριότητα και λάμψη, συγχρόνως απολυμαίνοντας τα είδη υγιεινής καθώς και της κουζίνας.

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου μας μιλάει για το Αρκάδι


Προϊόντα Αρκάδι

Δημοφιλείς αναρτήσεις