Μέλι - Ένα ευγενές προϊόν

Μέλι νέκταρ των θεών

Μέλι ένα ευγενές προϊόν
Μέλι Ελάτης
Μέλι - Ένα ευγενές προϊόνΜέλι Ελάτης - Βυτίνα

Honey Gods nectar

Ξέρουμε καλά πως η ζάχαρη είναι βλαβερή (έστω η πολλή - ας μην είμαστε και δογματικοί). Σε μεγάλες ποσότητες γίνεται εχθρός του οργανισμού αλλά και της σιλουέτας. Ζάχαρη περιέχουν όλα τα γλυκά, τα κέικς, τα μπισκότα, οι μαρμελάδες, οι φρυγανιές -  (εκτός κι αν αναγράφουν πως η ζάχαρη είναι μειωμένη κατά ένα Χ ποσοστό), οι σοκολάτες - (εκτός από τις μαύρες) κλπ. Τα φρούτα περιέχουν φυσική ζάχαρη έτσι επιτρέπονται στα διαιτολόγια.

Το μόνο προϊόν που βρίσκουμε στη Φύση και δεν περιέχει ζάχαρη είναι το Μέλι. Η γλυκιά του γεύση προέρχεται από τη γλυκόζη ένας φυσικός υδατάνθρακας που δίνει ώθηση και ενέργεια στο σώμα. Η ενέργεια δεν είναι ζητούμενο μόνο για τους αθλητές που καταναλώνουν μέλι οπωσδήποτε, αλλά για όλους που θέλουν να ξεκινήσουν μια δυναμική μέρα. Στο πρωινό τους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σαφώς το μέλι, όπως ακριβώς και σ' αυτό των Αστροναυτών της Nasa!.

Εκτός απ' την ενέργεια που δίνει, συντείνει στο να διατηρείται σταθερό το σάκχαρο στο αίμα, καταπολεμά το βήχα αλλά και τα μικρόβια που τον δημιουργούν. Με τις αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες επίσης αποτελεί πρώτης τάξεως Α΄ βοήθεια για πληγές και καψίματα. 

Από αρχαιοτάτων χρόνων το μέλι ήταν γνωστό και βρισκόταν στις συνταγές των Αρχαίων Ελλήνων. Το θυμάρι που αφθονούσε στην Αττική γη ήταν ανέκαθεν το συστατικό με το οποίο οι μέλισσες δημιουργούσαν την κυψέλη και δη την κηρήθρα απ' όπου το μέλι συλλέγεται από τους μελισσοκόμους. Με τη χρυσαφιά του όψη, την πυκνή υφή δίνει τη λίαν ιδιαίτερη γεύση στο ψωμί, στο ρόφημα του τσαγιού, στο γάλα κλπ. Αλλά και στη ζαχαροπλαστική είναι απαραίτητο για τα γλυκά των Χριστουγέννων (μελομακάρονα, δίπλες) αλλά και στον ταχινένιο χαλβά, λουκουμάδες, παστέλια κλπ.

Στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ου αιώνα, δραστηριοποιούνται εταιρείες για τη συγκομιδή και εμπορία του μελιού. Η εταιρεία (Μέλι Αττική), συλλέγει το μέλι απ' όλα τα δάση της Ελλάδας για την πιστοποίηση του μελιού Fino, από το 1928.

Από το θυμάρι (θυμαρίσιο μέλι) ή από τα δάση (κωνοφόρων), ανθέων, το μέλι είναι βασικό προϊόν των Ελληνικών εξαγωγών και βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετς του εξωτερικού σαν Greek Delicatessen - μαζί με τη φέτα, τις ελιές, το λάδι, τον ταχινένιο χαλβά, τις χαλβαδόπιτες, τα γλυκά του κουταλιού κλπ.

👉 Το πολυτιμότερο μέλι (πιο ακριβό) είναι αυτό που συλλέγεται από τα μαύρα έλατα ποικιλία με την ονομασία Μέλι Βανίλιας. Ακολουθεί το μέλι Ελάτης που συλλέγεται στην Αρκαδία στα δάση με έλατα του Πάρνωνα. Τοπικός παραγωγός Μελισσουργός Μαραγκός, Βυτίνα.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

  • Καταπολεμά τον βήχα
  • Καθαρίζει τους πνεύμονες
  • Μέσα στο ρόφημα καταπολεμά το κρυολόγημα και τον ερεθεσμένο λαιμό.
Εικόνα και ορισμένες πληροφορίες —αρχική Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις