1 Αυγ 2017

Μια γευστική Paella

Παέγια με θαλασσινά από την Ισπανία

Paella με θαλασσινά

Τι θα χρειαστείτε:
  • 400 γρ. φρέσκιες γαρίδες
  • ½ κιλό καλαμαράκια
  • ½ κιλό μύδια
  • μισό κιλό ρύζι μπονέτ
  • 1 κρεμμύδι
  • ντοματοπελτέ
  • ½ πράσινη πιπεριά
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • σαφράν
  • αλάτι
To εθνικό φαγητό των Ισπανών με καταγωγή από τη Βαλένθια και στάνταρ συστατικά: το ρύζι, το σαφράν και το παρθένο ελαιόλαδο. Το όνομά του προέρχεται από το σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύεται, "paellera", που είναι ένα ρηχό, επίπεδο, πλατύ τηγάνι με χοντρά τοιχώματα και με δύο χερούλια στο πλάι, αντί για ένα.

Σε αυτό, λοιπόν, το τηγάνι (ή σε παρόμοιο) βάζουμε ελαιόλαδο, μέχρι να καλύψουμε τον πάτο του σκεύους και τσιγαρίζουμε τα ψιλoκομμένα κρεμμύδια και σκόρδα. Όταν μαραθούν προσθέτουμε την πιπεριά, κομμένη σε λεπτές ροδέλες και μαζί μία κ.σ. ντοματοπελτέ.

Στη συνέχεια βάζουμε τα καλαμαράκια, το ρύζι, λίγο σαφράν, που έχουμε αραιώσει σε ζεστό νερό, αλάτι και το αφήνουμε για δέκα λεπτά. Για να μην κολλήσει το ρύζι μας, βάζουμε στο τηγάνι και λίγο ζεστό νερό.

Μόλις το φαγητό «πιει» τα υγρά του, προσθέτουμε τα μύδια και τις γαρίδες, λίγο αλάτι ακόμη, περίπου μισό ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνουμε για δέκα λεπτά ακόμη.

Έχουμε να σας δώσουμε διάφορες συμβουλές, όπως: μη βγάλετε τα κεφάλια από τις γαρίδες, γιατί θα χαθεί όλη η νοστιμιά! (Βγάλτε τα αφού ψηθούν - αν θέλετε!) Αν το ρύζι είναι πολύ υγρό, βγάλτε το καπάκι. Αν είναι πολύ στεγνό, προσθέστε νερό. Και τέλος, αν θέλετε να σας ανοίξει για τα καλά η όρεξη για παέγια, ανοίξτε το βιβλίο του βαρκελωνέζου Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν: «Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο» και διαβάστε την α λά Βαλενθιάνα εκδοχή.

Το φαγητό αυτό συνοδεύεται με κάθε είδους κρασί εκτός του απολύτως κόκκινου - θέλει κάτι ανάλαφρο που να ταιριάζει με τις θαλασσινές γεύσεις. Το Κοκκινέλι Κουρτάκη ωστόσο είναι μια πολύ καλή και λίαν οικονομική επιλογή, για όσους προτιμούν το κόκκινο. Για να μοιάσει η συνταγή με τη Valenciana αρκεί να προστεθεί και λίγο κοτόπουλο ως αρχή!

Προσαρμογή συνταγής από toarkoudi.gr

Προ καιρού...

Το Χελωνάκι

Το κρύο που σκότωσε το χελωνάκι Σήμερα έθαψα το χελωνάκι. Σε μια άκρη του κήπου κοντά στον Βέρντι, το καναρίνι. Το χώμα που του έρριξα...